Projekt #kiledol – prvi mesec

Dne 4.7. sem sestopil z vage. Že nekaj časa se nisem vagal. In če je bila še prej dvomestna številka, je bila sedaj že tromestna. Z številko nisem bil zadovoljen, a kaj čmo. Tu je, kakršna je. Odločil sem se, da se bom začel izogibati kruhu, beli moki, sladkorju in krompirju. Samo to sem si rekel, nič drugega. In ne morem reči, da sem takrat ravno začel hujšati, a ta dan sem definitvno zabeležil svojo težo. Seveda sem pravi geek in moram imeti tako tehtnico, ki se sinhronizira z aplikacijo na telefonu, nato pa aplikacija težo zapiše še v Apple Health. 109,3 kg se je zapisalo v aplikacijo.

Prehrana

Tisti dan sem si rekel, da bom moral narediti tudi še kaj bolj konkretnega glede prehrane. Šel sem v trgovino Proteini.si po tako imenovan paket za hujšanje. V tem paketu sem dobil: Battery Whey Protein, Battery burner kapsule, Olimp gold omega 3 sport edition in šejker. Ali mi bo to kaj pomagalo ali koristilo, si nisem znal razložiti, a rabil sem nekaj za spodbudo, za začetek, za pomoč. Na njihovi spletni strani (http://www.proteini.si/sl/articles/item/jedilnik-za-hujsanje-za-zenske/3559/?kat=15) sem našel načrt prehranjevanja za ženske. Saj moški verjetno nismo zelo drugačni, sem si rekel.

Vendar z jedilnikom nisem bil zadovoljen. Zjutraj se mi res ne da pripravljati zajtrka. Zjutraj moram takoj, ko vstanem, peljati najprej psa na sprehod. To mi vzame še dodatnih 15-20 minut zjutraj, kar pomeni toliko prej vstati (ob 6h). Zame, ki sem znan zaspanec, je to skoraj nemogoče. Kar vprašajte mojo mamo ali ženo. Spomnil sem se na šejk Herbalife, ki sem ga pred leti že pil nekaj časa, a brez uspeha. Šel sem torej v nakup Herbalife napitkov, ki sem si jih začel pripravljati tako, da ga spijem po jutranjem fitnesu. Tako si po fitnesu nisem več privoščil dveh toastov v lokalu, kjer spijem svojo jutranjo kavo.

Med šejkom po fitnesu in kosilom sem za malico dodal še proteinske ploščice. Tako sem si vrinil dodatno še en obrok in priznam, da je bilo lažje pričakati kosilo. Prvi mesec tega nisem počel prav zelo vestno, saj se je zgodilo, da sem ga zjutraj pozabil dati v torbo, nato pa je bila v službi gneča in ni bilo časa, da bi šel ven po malico.

Kot sem že zapisal, sem se odločil, da se bom izogibal kruhu, beli moki, sladkorju in krompirju. Prve dneve sem za kosilo v službi jedel samo solate. Že po enem tednu sem imel poln k*** solat. Na srečo so v lokalih, kamor hodimo s sodelavci na kosilo, dokaj razumevajoči in se da kdaj malce prilagoditi malico. Tako, da sem končno pojedel tudi kakšen zrezek brez omake in z zelenjavo kot prilogo 🙂

Da se izogibam kruhu, beli moki, sladkorju in krompirju, sem povedal tudi ženi in ji tudi razložil, da ne bom več jedel celega kosila še po službi, saj kosilo pojem že v službi. Vem, da ona glede na naravo službe pogosto nima časa jesti kosila med delom in da se je luštno po koncu službenih obveznosti doma vsesti skupaj za mizo, nekaj pojesti in se pogovoriti, a tako ne bo šlo več. Dve kosili na dan sta bili zame preveč. Kile pa gor.

Naslednja stvar, za katero sem se odločil, da se ji bom skušal odpovedati, so sladke pijače in mleko. Ja, mleko. Ker lahko spijem tudi več kot liter mleka na dan, če ga pijem iz hladilnika, za žejo. Zato sem si zadal, da bom zjutraj namesto mleka spil vsaj en do dva kozarca vode.

Telovadba

Fitnes

Ker imam probleme s kolenom, si že nekaj časa govorim, da moram nekaj narediti tudi za svoje koleno. Razgibavanje bi po mojem moralo pomagati pri mojih težavah z kolenom. V zadnjem času je bilo kar precej izgovorov, zakaj nisem šel na fitnes. Res je, da so bile tudi službene obveznosti, a vseeno je bilo veliko brezveznih izgovorov. Torej 30 minut orbitreka vsak dan pred službo, to bo pa moje koleno ja zmoglo. Kolesarjenje mi je preveč dolgočasno in se mi zdi, da tam delajo samo noge. Pri orbitreku pa po moje dela celo telo oziroma vsaj več, kot na kolesu.

Tek

Ker pa sem za vikende pogosto na morju in je tam čudovita makadamska cesta ob obali, sem si zadal, da bom vsaj en dan v vikendu šel teči. Ja vem, moj meniskus, pa moje kile (najprej malo shujšati, šele nato tek). Toda nekaj moram storiti čez vikend zase. Že pred nekaj leti sem si na telefon namestil aplikacijo “5K Runner”, ki začetnike vodi skoz trening teka. Tako trening za prvi dan obsega 6x po 1 minuto teka in nato 1,5 minute hoje. Toliko bom že zmogel, a ne koleno?

Naredil pa sem še nekaj, da ne bo preveč bolečin ob vsem tem obremenjevanju, zato sem si kupil opornico za koleno in na internetu preveril, katere superge bi mi pomagale pri teku, če imam obrabljen meniskus. Na več spletnih staneh sem prebral, da moram biti zelo paljiv pri izbiri superg. Česar do sedaj ploh nisem vedel. Ko sem do sedaj kupoval superge, sem samo gledal, da so lepe na videz. Sedaj pa sem se poučil, da potrebujem superge z gelom za blažitev udarcev. Ob upoštevanju nasvetov glede na način rekreacije, ki sem se jo lotil, in glede na možnosti izbire v Sloveniji sem prišel do zaključka, da si moram kupiti superge Asics Gel Kayano 23. Dobil sem jih v Intersportu.

Cilji, ki sem si jih zadal v prvem mesecu

 • Odpovedal sem se kruhu, beli moki, sladkorju in krompirju.
 • Odpovedal se sladkim prigrizkom.
 • Kozarec vode ali dva zjutraj.
 • 2x Battery burner kapsuli dnevno.
 • 30 minut orbitreka zjutraj, med tednom.
 • Po telovadbi zjutraj Herbalife šejk z dodatkom proteinov Battery Whey Protein.
 • Pojesti proteinsko ploščico za dopoldansko malico.
 • Odpovedal sem se jesti pozno zvečer.

Rezultati po prvem mesecu

 • -3,5 kg.
 • Trening teka odtekel le 2x.
 • Jutranji fitnes pred službo 13x.

 

Pripombe in komentarji

Vem, da bom naletel veliko pripomb in komentarjev, kako bi bilo bolj pravilno in kaj vse delam narobe. Vem, da ni popolno in zapis tega bloga, ni da bi dal nekomu nasvete, kako naj se sam loti, ker lahko da delam kaj narobe. Namen tega bloga je spodbuditi še koga in pokazati, da se da, če to prvo urediš v svoji glavi.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.