Praga 1.dan

Prago sem že dvakrat obiskal. Enkrat z dvema prijateljema za novo leto (žurerski pohod), drugič poslovno, ko sem bil na nekem šolanju. Tokrat sva z ženo združila več stvari, zakaj sva obiskala Prago, in en razlog je bil tudi koncert Michael Buble-ja.
Za prvi dan sva se odločila, da si greva ogledati staro mesto. Začela sva pri Powder Tower, ki so res veličasna vrata v mesto Prago, narejena že v 11 st. Takoj za vrati se nahaja prečudovita hiša Kubista Gallery, na kateri je tudi kipec Black Madonna. Pot sva nadeljevala po Královská cesta, kjer so se nekoč sprehajali kralji, danes pa je na tej ulici cel kup majhnih trgovinic, kjer prodajajo spominke, kristale, igrače. Kar sem opazil v Pragi v teh treh dneh, je, da so zelo ponosni na svoje like iz risank, ki sem še jaz v svoji mladosti veliko gledal. Tako se v trgovinah s spominki in igračami nahaja cel kup igrač iz risank: Krtek, A je to, palček Smuk

 

Najno pot sva naseljevala mimo muzeja Torture museum, muzeja voščenih lutk Prague Wax Museum, kjer so lutke tudi iz lokalne zgodovine. Muzeja voščenih lutk v Pragi se definitivno ne da primerjati z muzeji Madame Tussauds, zato ne imeti prevelikih pričakovanj. Na koncu ulice pa naju je pričakal trg Old Town Square, kjer je čudovita cerkev Church of Our Lady Before Týn. Prav zraven stoji hiša s čudovito fasado Storch House oziroma “At the Stone Virgin Mary”. Na samem trgu na vzhodu se nahajata še dve zgradbi, ki se ju splača omeniti. To sta zgradbi National Gallery in Prague ter prečudovita Kinsky Palace. Na sredini trga Old Town Square je kip Jan Hus Memorial. Preko trga pa poteka tudi meridian.

   

Najna pot se je nadeljevala mimo Cartierjeve trgovine na začetku Pařížská ulice, kjer sva lahko videla trgovine svetovno najbolj znanih [video Fashion Lifestyle] modnih  znamk, kakor so Hublot, Cartier, Vertu, Dior, Blue, Halada, Hugo Boss, Lacoste, Salvatore Ferragamo, Gucci, Hermes, Mont Blanc, Burberry, Bottega Veneta, Alfred Dunhill, Loius Vuitton, Prada, AirField, Bvlgari, Fendi, Tiffany&co. in Nespresso. Če izvzamem ponudbo v izložbah, lahko rečem, da so hiše v tej ulici prečudovite.
Pravokotno na Pařížská ulico sva prišla do spomenika Franz Kafka, enega najbolj znanih čeških pisateljev, ki je med drugimi napisal romane Proces (nem. Der Process), Grad (nem. Das Schloss), Amerika (nem. Der Verschollene) in seveda Preobrazba (Metamorphosis). Prav zraven spomenika Kafke stoji sinagoga Spanish Synagogue, ki ima čudovito pročelje, zadaj pa je tudi judovski muzej. Za vstop v sinagogo je treba plačati vstopnino. Nato sva pot nadaljevala po Široki ulici mimo Judovske mestne hiše “Jewish Town Hall Prague” ter mimo National Marionette Theatre, mestne knjižnice, magistrata in po majhnih ulicah Prage do Karlovega mostu. Moram reči, da je vsaj zame Karlov most eden od najlepših mostov na svetu. Pod njim teče reka Vltava, z njega pa se vidi tudi čudovit pogled na grad v Pragi. Tu si splača vzeti nekaj časa in se sprehoditi po mostu in doživeti vrvež in prečudovit pogled na Prago. Seveda ne gre brez čudovitega stolpa na začetku mostu. Pred mostom stoji tudi lepa cerkev Saint Francis of Assisi Church.

   

Nato sva se po majhnih ulicah prebila nazaj do starega mestnega trga Old Town Square, kjer so ob vhodu prečudovite hiše, vse dokler nisva prišla do stare mestne hiše Old Town Hall Prague in Astronomske ure. Seveda je sledil obvezen počitek s kavo v Starbucks, ki je samo streljaj stran od ure 🙂
Po kavi sva se počasi odpravila nazaj proti hotelu, saj sva bila že malo utrujena. Šla sva po juzni strani Old Town Square trga in po levi strani mimo Church of Our Lady before Týn do The House at the Golden Ring, kjer je luštkan trgec, odmaknjen od vsega vrveža. Naredila sva še en krog mimo lokala Lokal in lokala James Dean. Pot sva nato mimo Old Town Square trga nadaljevala do muzeja čokolade in vse do metroja.

   

Zvečer sva se vrnila v staro mesto, saj sva imela rezerviramo mizo pri Hard Rock Cafe. Zame najboljši Hard Rock Cafe, ker sem kdaj bil. Zaenkrat. Ravno tisti večer je imela nastop v živo blues skupina “Juwana Jenkins and Her All-Star Mojo Band”. Lokal se razprostira kav v tri nadstropja. Po napornem dnevu sva si z ženo privoščila odlična rebrca in pivo, da sva potešila svojo lakoto in žejo.
Kaj naj rečem ob zaključku prvega dneva? Čudovoito staro mestno jedro. Veliko sva prehodila že prvi dan, toda vseeno nisva mogla videti vsega. Definitivno bo treba staro mesto še enkrat obdelati. Kar bi jaz izpostavil za prvi dan, je Powder Tower, Old Town Square trg, kjer je v obrobju trga cel kup znamenitosti, in seveda Karlov most. Hiše v starem mestu so čudovite in nekoliko spominja celo mesto na Ljubljano.

Najin celotni plan pohajanja si lahko ogledate  tudi na Tripomatic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.