Peka hamburgerja po IT-jevsko
Čas kuhanja
10min
Čas kuhanja
10min
Sestavine
Instructions
 1. Pripravimo žar, ki ga segrejemo na visoko temperaturo. Pokrov Weberja pri tem pustimo zaprt, saj želimo res visoko temperaturo v žaru. Sedaj se IT-jevec vpraša, kako pa bo vedel, da je visoka temperatura? Kje so kakšni senzorji, logi ipd. Med tem ko boš pripravil maso za burgerje, bo tvoj Weber že dovolj vroč. Meto govejo meso damo v posodo, dodamo žličko popra in sol. Vse skupaj dobro premešamo. Maso zmešamo, vmes se lahko spomnimo na odlomek iz starojugoslovanskega filma “Mesi sine mesi” (link spodaj), vendar naj misli ne gredo preveč v to smer. Prav tako moramo biti zelo nežni, saj če to delamo grobo, potem dobimo… Pacek! Dobimo trde burgerje. Iz te mase nato oblikujemo šest enakomerno velikih , 2 cm debelih burgerjev. Tako, kakor da bi naredil NLP krožnik. Samo v pomanjšani obliki. V sredini naredimo vdolbinico, tako je burger v sredini debel le približno1 cm. Ne skrbi, med peko bo nastal lep burger.
 2. Sedaj začnemo peči burgerje. Še prej si lahko privoščimo par požirkov hladnega piva, saj če stojiš ob žaru, ti bo pošteno vroče. Burgerje je najbolje položiti direkt nad ogenj, potem pa zapremo pokrov Weberja. Sedaj je na vrsti telefon. Na telefonu nastavimo alarm čez pet minut (zelo pomembno, ker drugače bo to čas prehitro minil in bo hitro več kot 30 min). Ko si nastavimo alarm, imamo svojih pet minut, ko lahko brezskrbno srfamo po internetu. Osebno imam vklopljen paket A1 Svobodni EU, ki mi omogoča brezskrbno brskanje po internetu tudi v tujini. Vmes si lahko nastavim Deezer, ki mi na repeat predvaja komad Despacito.
 3. Po petih minutah se oglasi alarm na telefonu. Sedaj je čas, da odložimo telefon in s prijemalko obrnemo hamburgerje. Hamburgerje obračamo samo enkrat. In ne pozabite na fotko, kako pečemo burgerje, ki jo bomo objavili na Facebooku. Tako bodo vse tvoje prijateljice vedele, da si znaš pripraviti sam hrano. Alarm ponovno nastavimo za čez pet minut. Sledi naslednji požirek hladnega piva in nadaljnjih pet minut brskanja po medmrežju.
 4. Ko zaslišimo že drugič alarm na mobilnem telefonu, so burgerji že pečeni. Ugasnemo žar in burgerje vzamemo dol z žara. Pivo, ki je že malo segreto, zdaj lahko zasluženo spiješ do konca,. Sledi obvezna objava slike izdelka na Instagramu.
Priprava

Še nekaj skrivnosti in nasvetov:

 • Skrivnost dobrega burgerja je maščoba. Če maščobe ni, se meso drobi, ko ga postrežemo na krožnik. Torej za maso potrebujemo meso z vsaj 20 % maščobe. Najbolje je mešano mleto meso.
 • Ko pripravljamo maso za burger, lahko zraven po svojem okusu dodamo še različne začimbe: sesekljano čebulo, sesekljan drobnjak, zdrobljen česen ipd.
 • Pred peko maso za burgerje postavimo v hladilnik, tako so potem burgerji še bolj sočni.
 • Burger obrnemo med peko samo enkrat.
 • Čas peke na žaru je odvisen, kako zapečene burgerje imamo radi. Če pečemo burger 10 minut, potem dobimo well done: za medium pečene, jih pečemo 8 minut, medium rare, jih pečemo 6 minut, če pa bi radi imeli res rare, potem je dovolj že 4 minute peke.
 • Burgerja med peko ne stiskamo z lopatico ali ga trepljamo z lopatico, saj s tem iz njega stisnemo vse sokove.
 • Burger mora po peki še počivati. Dajte mu vsaj 5 minut ali 10 minut, preden ga pojeste.
 • Burgerjev med peko ne polivamo s pivom!

*Aja, še link za: Mesi sine mesi